Kuvataiteen perusopinnot - neljäs vuosi

 Rikkinäinen puhelin

Viimeinen vuosi alkoi rikkinäinen puhelin -idealla toteutetulla maalauksella. Jokainen aloitti siis ensin maalauksen ja alun jälkeen maalauksia vaihdettiin kaverin kanssa, joka sitten jatkoi maalausta parhaaksi katsomallaan tavalla. 

Tämä oli mukava harjoitus, ensinnäkin koska oli kiva nähdä, miten Päivikki jatkoi työtäni aivan eri tavalla kuin itse kenties olisin tehnyt, koska yllättävän pian huomaa urautuvansa tietynlaiseen tekemiseen ja lähestymistapaan. 

Oli jännittävää myös jotka toisen työtä. Aluksi jännitti, että pilaan työn, mutta sitten piti vaan uskaltaa. Omat työni eivät yleensä varsinkaan aluksi varsinaisesti "esitä" yhtään mitään. Ne ovat vain pintaa, värejä, muotoja, muotoja, viivoja ja struktuureita. 

Huomasin lähestyväni myös toisen työtä samaan tapaan. En edes yrittänyt tulkita, mitä se mahdollisesti esitti. Sen sijaan reagoin puhtaasti visuaalisiin elementteihin ja kävin ikään kuin vuoropuhelua niiden kanssa.  En valitettavasti muistanut ottaa näistä töistä lainkaan kuvia, vaikka olisi tietenkin ollut todella kiinnostavaa tallentaa eri vaiheet!

Kuultomaalaus

Tämän jälkeen alkoi kuultomaalaus. Otin itse lähtökohdaksi Marian ilmestyksen. Koska minulla on niin vähän kokemusta öljyväreistä ja varsinaisesta muotokuvamaalauksesta, päätin, etten edes tavoittele pikkutarkkaa näköisyyttä, mutta yritän ymmärtää öljyvärejä ja päästä jyvälle kuultomaalauksen ideasta. 

Ensimmäisen kerroksen maalaaminen oli oikeastaan nautinnollista, kun sai maalata aika rauhassa vielä aika summittaisesti. Seuraavassa vaiheessa ajauduin nopeasti ongelmiin ja ongelmana oli myös jotenkin vääränlaisilta tuntuvat siveltimet. Tuntui myös hankalalta hallita niin monia harmaan eri sävyjä. Tajusin juuri, että voisin harjoitella tätä tekniikkaa ensin temperalla, koska se kuivuu niin paljon nopeammin kuin öljyvärit. 


Työ jäi pitkäksi aikaa tähän vaiheeseen, mutta joulun jälkeen ryhdistäydyin ja kävin toimeen. Työ helpottui huomattavasti, kun sain hommattua riittävän määrän riittävän pieniä siveltimiä. 

Tässä vierekkäin mallikuva ja oma työni, kun tekeillä oli alusmaalaus harmaasävyillä. Kuvasta näkyy selvästi, että omassa työssäni kontrastit eli sävyjen skaala on edelleen aivan liian suppea. Eikä minulla ole hajuakaan vielä vaatelaskosten maalaamisesta. 

 
Ja tässä kuva valmiista työstä. Värikerrosten laseeraamista olisi ehkä pitänyt vielä jatkaa. Tajusin tässä vaiheessa erityisen selvästi sen, miten tärkeää todellakin on maalata alusmaalaus todella huolellisesti ja pitää huoli, että vaaleat ovat todellakin vaaleita ja tummat tummia ja välissä on riittävä määrä sävyjä. 
Seuraavalla kerralla olen huomattavasti viisaampi.

Tämä on ihana vaikkakin vaativa tekniikka ja olen todella iloinen, että ehdimme tutustua tähän! Jätin työn märkänä hölmöön paikkaa kuivumaan, siitä johtuen siihen tarttui runsaasti pölyä ja koirankarvoja...



Viime kevään öljyvärimaalaus


Viime keväinen öljyvärimaalauskin oli jäänyt minulta vaiheeseen, joten senkin maalasin vihdoinkin loppuun. Tämä on elämäni ensimmäinen öljyvärityö. Maalasin asetelman, jossa erityisesti opiskelin kylmien ja lämpimien värien vaikutusta toisiinsa. 

Tätä oli tosi kiva maalata ja muutenkin olen iloinen, että opintojen loppuvaiheessa oli useampaan otteeseen öljyvärimaalausta. Se tuntuu tosi omalta jutulta. On ihanaa, kun värit eivät kuivu hetkessä kuten akryylit, eikä niissä ole akryylien muovisuutta. 






Ikonimaalaus 

Syksyn omistauduin erityisesti ikonimaalaukselle. Olen ikonimaalauskurssilla maalannut ikonia Kristuksesta. Olen maalannut sitä varten akvarellipaperille viisi harjoitustyötä, joista tässä kaksi, joihin olen tässä vaiheessa ehtinyt harjoitella kasvovaalennosten tekoa ja hiusten maalaamista. 



Lopputyö

Suurin osa tämän vuoden opinnoista meni lopputyön työstämiseen. Minun piti ensin tehdä sarja omakuvia, mutta päädyin sittenkin jatkamaan jo kuultomaalauksessa aloittamani aiheen eli Neitsyt Marian kuvien parissa. 

Maalasin kolme, tai itse asiassa neljä, kuvaa Mariasta. Ensimmäinen niistä meni yllättäen kaupaksi eräässä  FB-ryhmässä jo ennen kuin maali oli kunnolla kuivunut.



Tämä on sekatekniikkatyö, jonka nimi on Kuuntelen kanssasi Maria I. Kooltaan tämä on 30 x 40 cm

Niinpä tein toisen version samasta kuva-aiheesta. Sen tein piirtämällä kuvan lyijykynällä, maalaamalla osan akryyleillä ja jatkamalla sitten pastelleilla. Tämä työ on kooltaan 70 x 50 cm ja sen nimi on Unio Mystica



Ihmisen sielua tai jumalasuhdetta kuvataan usein naisellisuuden termein. Tämä kristallisoituu Mariassa. Mystinen yhteys edellyttää sielun vastaanottavaisuutta ja kokonaisvaltaista palvelukseen asettautumista.

Marian sukupuoli korostuu erityisesti katolilaisessa traditiossa - ortodoksiessa traditiossa Maria on ennen muuta esikuvallinen ihminen. Tämä teos onkin hakenut vaikutteensa nimenomaan uudemmasta läntisestä Maria-kuvastosta. 

Kuuntelen Maria II  puolestaan on tehty samanlaisella sekatekniikalla kuin Kuuntelen Maria I. 



Tässä työssä yhdistyy kaksi täysin vastakkaista suuntaa: intuitiivinen ja monin tavoin sattumanvaraisesti syntynyt kollaasi ja toisaalta viittaus ortodoksiseen ikonimaalauksen tradition kuvastoon. 


Työssä on käytetty mallina Teofanes Kreikkalaisen ikonia Our Lady of Don (1392). Teofanes Kreikkalainen oli yksi myöhäisen bysantin johtavista maalareista ja ikonia säilytetään Tretjakovin galleriassa. 


Vaikka lainaan omassa työssäni ikoniperinteen estetiikkaa, työ myös poikkeaa siitä radikaalisti eikä uskottelekaan olevansa ikoni. Ikonit ovat rukouksen välikappaleita, tämä työ on maalaus. 


Työn innoituksena on Marian lempeä katse, joka sallii meidän olla keskeneräisiä ja aloittelijoita. 





Viimeinen osa lopputyötä on akvarelliversio varhaisrenessanssin mestarin Fra Angelicon (1387 tai 1395 - 1455) kuuluisasta freskosta Marian ilmestys (Vicchio) Markuksen luostarissa Firenzessä. 


Marian ilmestyksessä enkeli Gabriel tulee kertomaan Neitsyt Marialle, että tämä on raskaana. Marian ilmestys oli yksi Fra Angelicon lempiaiheita. 


Päädyin lopputyötä tehdessäni Marian kuvien äärelle, koska koko länsimaista taidetta on vaikea ymmärtää ja tulkita ilman kristillisen opin ja sen osana Neitsyt Marian jonkinasteista tuntemusta. Hän on länsimaisessa taiteessa epäilemättä kuvatuin yksittäinen naishahmo. 


Myös ikonimaalauksen aloittaminen on saanut minut kiinnostumaan erityisesti vanhasta taiteesta ja vanhoista tekniikoista. Tätä tutkimusta aion jatkaa myös tulevaisuudessa. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti