Helppoa ja hauskaa grafiikkaa

Olin syksyllä elämäni ensimmäisellä grafiikan kurssilla. Opettajana oli huippuhyvä Teija Immonen,  ja vastaava kurssi on kuulemma ollut jo Helsingissä varsinainen hitti. Enkä ihmettele! Minulla oli ennen kurssia äärimmäisen vähän tietoa grafiikan menetelmistä mutta sitäkin enemmän ennakkoluuloja, jotka liittyivät esimerkiksi tekniikkojen mutkikkuuteen, työläyteen ja hitauteen, sekä käytettävien materiaalien myrkyllisyyteen. Tällä kurssilla oli mahdollista saada matalan kynnyksen innostava kosketus grafiikan maailmaan, mistä olen todella iloinen.

Avain helppouteen piili käsittääkseni siinä, että laattana käytimme PVC-levyä, jonka työstäminen on helppoa, koska se on niin pehmeää, että siihen tulee hyvin helposti jälkiä. Arvaan, että monen puristin mielestä tämä ei kenties ole ollenkaan oikeaa grafiikkaa, mutta mitäpä siitä. Ymmärrän tietysti, että on siinä kuparilaatassa tietenkin varmaan oma juttunsa, mutta sellaiselle kurssille en ainakaan vielä olisi tullut ikimaailmassa menneeksi. Tämä kurssi oli vain yhden viikonlopun mittainen, mutta ihmeen paljon siinäkin ajassa ehti. Itse ehdin kaivertaa neljä laattaa ja vedostaa niistä ison pinon vedoksia. Tästä joka laatasta yksi vedos muistoksi tästä kurssista.






Kurssista jäi valtava nälkä oppia lisää ja hirmuinen halu jatkaa harjoituksia myös kotona. Ongelmaksi vaan jää, että tarvitaan se prässi. Toki kohopainohommia voi tehdä kotonakin, ja ostinkin ensi töikseni kurssin jälkeen barenin. Ja joulukorteiksi askartelin linokaiverrusenkeleitä juuri tämän kurssin inspiroimana.

Kävin jo syksyn mittaan Temperassa katselemassa niitä kaikkein edullisimpia pikkuprässejäkin ja mietin sellaisen hankintaa, mutta onneksi en semmoiseen kuitenkaan sortunut. Luultavaa nimittäin on, että ennen pitkää niin pieni kuvakoko varmaan alkaisi ahdistaa. Mutta sitten keksin ratkaisun, mutta siihen palataan tarkemmin tuonnempana. Sellaisen vihjeen annan jo nyt, että ratkaisu löytyi - jälleen kerran - Youtuben syövereistä. Aloin nimittäin etsiskellä erilaisia grafiikkavideoita ja tutkia esimerkiksi monotypia-menetelmiä, jotka minua myös kovasti kiinnostavat. Mutta tähän siis palaan keväämmällä. Varmaan viimeistään silloin, kun meillä alkaa peruskurssilla grafiikkajakso.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti