Pesutekniikkaa - iloisia yllätyksiä


Olin jo tammikuussa viikonloppukurssilla, jonka aiheena oli pesutekniikka. Se oli itselleni aivan uusi juttu, mutta ah, niin hauskaa. Tekniikasta on ilmeisesti jonkin verran erilaisiakin versioita, mutta perusversio lienee tämä:


  1. Ensin maalataan kuva guassiväreillä rittävän tukevalle eli vettä kestävälle paperille. Akvarellipaperi on hyvä. 
  2. Kun guassi on kuivunut, päälle levitetään leveällä ja pehmeällä siveltimellä kerros mustetta. Ja taas annetaan kuivua. Onneksi niin guassi kuin mustekin kuivuvat kuitenkin nopeasti. Ilmeisesti melkein mikä vaan muste käy. Itse olen kokeillut esimerkiksi Talenssin India Inkiä ja Daler & Rowneyn akryylimustetta. 
  3. Kun muste on kuivunut, seuraa se hauskin vaihe eli peseminen! Paperi vaan reippaasti hanan alle ja vesi valumaan. Musteen irtoamista voi ohjailla esimerkiksi kädellä tai siveltimellä, sienellä tms. Halutusta lopputuloksesta riippuu, kuinka pitkään työtä kannattaa pestä.
Niin kuin tästä kuvauksesta saattaneekin päätellä, lopputulos on aina yllätys, vaikka tietenkin jo alkuperäistä kuvaa maalatessaan voi lopputulosta jonkin verran ennustaa esimerkiksi säätelemällä sitä, kuinka paljon jättää kuvaan valkoista, koska se tietysti tulee lopullisessa mustaksi. Eli muste peseytyy pois guassin päältä, mutta ei muualta, ja guassinkin päältä osittain, pesuajasta ja -voimasta riippuen. Lopputulos näyttää hauskalla tavalla grafiikkamaiselta.

Tässä on ensimmäinen oma kokeiluni




Tässä toinen kokeilu. Tässä lisäsin guassin päälle vielä sinne tänne vahaliitua. Ensin kuva ennen musteen levitystä ja sitten kuva pesun jälkeen. Inspiraationa on käytetty Ester Heleniuksen syntymäpäiväkuvaa.






Tässä puolestaan kokeilu, jossa yritin saada aikaan viivoja jättämällä guassialueiden väliin paperia näkyviin. Lopputuloksesta olisi tullut parempi, jos olisin malttanut maalata vähän huolellisemmin :)



Lopuksi vielä yksi, loppukiireessä ja siksi keskeneräiseksi jäänyt harjoitus. Tässä tajusin ensinnäkin, että eihän mustetta tarvitsekaan levittää joka paikkaan, eli taivas on jätetty käsittelemättä. Ja toiseksi kokeilin tässä eriväristen tummien musteiden käyttöä. Patsaissa on seepiaa ja vedessä Paynen harmaata tai indigoa, en enää muista varmasti.



Tämä tekniikka täytyy ilman muuta tallentaa korvan taakse jatkokehittelyä ja -harjoituksia varten. Ja ylimääräisenä bonuksena tuli vielä innostus myös ihan vaan guasseilla maalaamiseen. Niistä minulla onkin todella vähän kokemusta, mutta akvarelleilla läträämisen jälkeen tuntui niin ihmeen helpolta, kun saattoi maalata vaaleaa tumman päälle. Ja toisaalta verrattuna akryyleihin, joiden ahdistavan nopeaa kuivumista inhoan, guassien kuivuminen paletille ei haittaa, sillä ne on aina aktivoitavissa vedellä uudelleen.

Ja tässä vielä lopuksi video, jossa demotaan tätä tekniikkaa maalaamalla kankaalle. Suosittelen kokeilemaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti